dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Borgere og forskere udvikler personlige robotter sammen
I et nyt projekt i Frederikshavn Kommune samarbejder hjerneskadede borgere og universitetsforskere om at udvikle personlige hjælperobotter. Her ses robotsælen PARO, der indtil videre er den mest kendte hjælperobot på markedet.
Foto: AA, Abaca, Ritzau Polfoto

Borgere og forskere udvikler personlige robotter sammen

Hjerneskadede borgere fra Frederikshavn Kommune og forskere fra Aalborg Universitet kigger hinanden over skulderen, når de sammen bygger og programmerer skræddersyede hjælperobotter

FREDERIKSHAVN: I samarbejde med Aalborg Universitet udvikler og bygger hjerneskadede borgere fra SenhjerneskadeCenter Nord i Frederikshavn Kommune deres helt personlige hjælperobot, som skræddersyes i funktion og udseende til den enkeltes behov. 

- I stedet for at spørge borgerne og så gå tilbage og bygge en teknologi, har vi et langt og gensidigt samarbejde, hvor vi inddrager borgerne i alle de forskellige faser, fortæller datalog Matthias Rehm fra Institut for Arkitektur og Medieteknologi ved Aalborg Universitet.

Han og andre forskerkolleger besøger derfor ugentligt hjerneskadecenteret, hvor de gradvist finder frem til, hvilket behov den enkelte ønsker at få løst.

Flere af de borgere, der deltager i projektet, har fx problemer med at huske og det er derfor vigtigt, at robottens udseende er med til at minde dem om, hvad det er, den kan hjælpe med, fortæller Antonia Krummheuer, der er sociolog på Institut for Kommunikation på universitet. 

- I det nævnte eksempel kunne det fx være en papegøje, der kan klemmes fast på seng eller kørestol, forklarer hun.

Hjerneskadede ig forskere kigger hinanden over skulderen
Når borgeren og forskerne i samarbejde har fundet frem til, hvad den enkelte robots funktion skal være og hvordan den skal se ud, bygger de en papmodel, som universitetet fremstiller dele til og efterfølgende bygger.

Også denne del af processen er borgerne med inde over, men denne gang er det de hjerneskadede, der tager turen til Aalborg Universitet for at se datalogerne over skuldrene, mens de laver de mere tekniske dele af robotterne.

Det videre samarbejde om programmering vender igen tilbage til SenhjerneskadeCentret, hvor borgerne også hjælper til og medvirker i processen.

- Projektet samler vores vision om at inddrage borgerne i ligeværdige samarbejder ved udvikling af reelle og banebrydende hjælpemidler, siger projektleder Anne Abildgaard fra SenhjerneskadeCenter Nord. 

- Tænk at kunne fortælle, at man selv har været med til at udvikle det avancerede hjælpemiddel, man bruger i sin hverdag, uddyber hun. 

Ideen til robotterne er opstået i et langvarigt samarbejde mellem Aalborg Universitet og centeret i et såkaldte living lab, hvor forskere, medarbejdere og borgere har udviklet ny viden og teknologi.

Projektet, der løber frem til december 2017, er finansieret af fondsmidler fra Helsefonden, der har bevilget 100.000 kr. til samarbejdet. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.